inicio mail me! sindicaci;ón

Veu animal

… la seva veu també compta

Vitamina B12 (Cobalamina)

Característiques de la vitamina B12:

Vitamina indispensable per a la formació de glòbuls vermells i per a la regeneració dels teixits.

La quantitat de vitamina B12 que l’organisme necessita és molt petita, aquest element és imprescindible per a l’organisme, donada la importància que té en el bon funcionament del mateix. Al principi es va considerar que l’única funció de la vitamina B12 o cobalamina era la correcta formació dels glòbuls vermells. Sense aquesta vitamina l’organisme, no podia absorbir el ferro necessari per a la formació dels glòbuls vermells, la qual cosa produïa anèmia.

La vitamina B12 és emmagatzemada al fetge, des d’on el cos anar-la pres a mesura que li resulta necesaria.( El fetge és capaç d’emmagatzemar aquest component en quantitats suficients per a un període de 3 a 5 anys).

Actualment la deficiència d’aquesta vitamina es produeix d’una manera bastant habitual en la gent gran, afectant un 40% de les persones majors de 80 anys i un 25% dels que tenen més de 60 anys.

On es pot trobar la vitamina B12 ?

La vitamina B12 pot obtenir-se a partir de les fonts següents:

Aliments d’origen animal: Un dels aliments més rics són les cloïsses. ( Cada gram d’aquest marisc conté gairebé un mcg ( microgram ) de cobalamina. El fetge, el cervell o els ronyons són els aliments més rics després de les cloïsses ( 85 g de fetge de vedella contenen 68 mcg. La mateixa quantitat a fetge de pollastre, té 16.6 mcg). Alguns peixos, com la tonyina, les sardines, són bastant rics ( 85 g de tonyina en llauna proporcionen la quantitat que necessita una persona adulta diàriament, que és sobre els 2 mcg. ). Altres aliments amb quantitats més baixes són les carns, els ous, la llet i els seus derivats. En condicions normals, una dieta, no estrictament vegetariana, proporciona la quantitat necessària per no presentar deficiències d’aquesta vitamina.
Aliments d’origen vegetal: Els aliments vegetals contenen quantitats molt baixes d’aquesta vitamina. Els vegetarians estrictes ( aquells que no mengen ous ni beuen llet) haurien de prendre suplements de cobalamina. Un complex polivitamínic té la quantitat necessària per a un vegetarià estricte que no hagi d’ingerir cap quantitat addicional. Últimament es poden trobar productes vegetals enriquits amb aquesta vitamina que podrien ajudar a prevenir el seu dèficit (els cereals enriquits). Altres productes com la soja, derivats fermentats de la soja com el miso o el tempeh, el germen de blat, el llevat de cervesa, les algues i fongs comestibles no contenen la quantitat necessària, especialment per a la gent major, els nens i els joves en creixement.

Suplements:La ingestió de suplements de vitamina B12 poden ser necessaris en circumstàncies especials quan la dieta pot no suplir les necessitats individuals. En aquest sentit, es recomana la ingestió diària de 100 a 400 *mcg en aquestes situacions:

Necessitats especials de vitamina B

- Gent gran o persones majors de 50 anys: La baixa producció de factor intrínsec. o d’acidesa estomacal pot ser responsable de la dolent absorció d’aquesta vitamina a partir dels 50.

- Persones que mantenen una dieta vegetariana estricta. Els vegetarians poden trigar uns quants anys a notar aquesta deficiència ja que l’organisme pren la quantitat que necessita de les reserves del fetge.

- Persones que prenen medicaments contra l’acidesa d’estómac, gota, epilepsia, o complements de potasi.

- Persones que fumen: El tabac és responsable d’una dolenta absorció de les vitamines del grup B.

- Persones amb diarreas freqüents com malaltia de Crohn o colitis ulcerosa.

- Embarassades o lactants: La cobolamina és absorbida en part pel fetus o el bebé i la mare necessita una ingestió addicional.

- Persones que han sofert cirurgia estomacal, després de la qual sol ser habitual que l’organisme produeixi poc factor intrínsec.

Popularity: 11% [?]

3 comentaris »

  Lala escrit @ 29 dUTC Octubre, 2008 a les 10:03

Interesting to know.

  Cursos de Cocina en Barcelona escrit @ 20 dUTC Octubre, 2011 a les 18:39

La verdad es que es una informacion muy util sobre esta vitamina. Gracias. Ferrà

  Brad Schlosser escrit @ 16 dUTC Juny, 2013 a les 17:19

The signs and symptoms of colitides are quite variable and dependent on the etiology (or cause) of the given colitis and factors that modify its course and severity.Symptoms of colitis may include: abdominal pain, loss of appetite, fatigue, diarrhea, cramping, urgency and bloating.,:…

Make sure you visit our personal blog as well http://www.homeimprovementstuffs.com/index.php

El teu comentari