inicio mail me! sindicaci;ón

Veu animal

… la seva veu també compta

Espanya encapçala les captures de tiburons a la Unió Europea

En els últims anys, els vaixells pesquers espanyols s’han convertit en un dels majors depredadors de taurons dels quals solquen els mars. Segons dades de l’organització ecologista *Oceana, Espanya ostenta el dubtós honor de ser el líder mundial d’exportació d’aletes de tauró, sent alhora el major proveïdor dels mercats de Hong Kong, on la sopa elaborada amb aquest cartílag és un dels plats estavella dels restaurants.

sharkfin-soup.jpg

Diferents organitzacions ecologistes han cridat l’atenció sobre la imparable reducció de les poblacions d’aquests animals. De fet, un terç de les espècies europees de taurons estan en extinció, i un 20% en risc immediat de desaparició.

Per a tractar d’evitar aquesta tendència, la ciutat alemanya d’Hamburg acull aquests dies el Congrés Europeu de Elasmobranquios, categoria que engloba a les més de 900 espècies de taurons, ratlles i quimeres. Experts de totes les nacions de la UE debatran sobre la necessitat d’establir quotes pesqueres per a aquestes espècies, o determinar quin percentatge d’aletes de tauró estan permeses.

La flota espanyola del tauró “és molt gran i pesca en tot el món, pel que està contribuint seriosament a la desaparició de moltes espècies d’aquests animals”, segons va assenyalar a elmundo.es Rebeca Greenberg, responsable científica de taurons de l’organització Oceana. En aigües espanyoles són habituals les captures de marrajos -amenaçats d’extinció-, la mielga i les tintoreres, que es pesquen també i de forma molt preocupant en aigües del nordest de l’Atlàntic.

tiburones-muertos-foto.jpg

A pesar de la imatge temible que tenen associats aquests animals, els taurons són especialment vulnerables a la sobreexplotació de la pesca marina, ja que el seu procés de maduresa “és molt lent i tenen un nombre molt escàs de criatures”. “Al voltant de 200 milions de taurons cauen cada any en les xarxes dels vaixells pesquers, ja sigui de manera intencionada o accidental”, va assenyalar Greenberg.

Europa, al capdavant
En 2004, Espanya ocupa gairebé la meitat de les captures de tauró efectuades per països de la UE, amb 51.071 tones sobre un total de 114.981. El següent en la llista, França, va pescar aquest any 21.163 tones. Segons les dades que disposa Oceana, entre 1990 i 2003 les captures totals d’Espanya han passat del 2% al 7% mundial, al contrari del succeït en altres països europeus, on aquestes captures han descendit. “El problema és que a més la flota espanyola augmenta any a any, i està demanant permisos per a anar a pescar a aigües més llunyanes, com el Pacífic, que està molt menys controlat”, van assenyalar.

Contràriament al que es pensa, els europeus són capdavanters en les captures de tauró, encara que normalment són pesques que no es destinen al consum intern, sinó a l’exportació a països asiàtics. Les captures han augmentat en els últims anys, especialment degut al fet que es tracta d’una espècie que no té cap regulació, encara que el comissari europeu de Pesca ja ha assenyalat, en diverses ocasions, que Europa ha de portar a terme un pla d’acció comunitari sobre la pesca del tauró abans de l’any 2007.

L’extinció d’aquests animals té grans repercussions en la naturalesa i el mediambient, però en el cas d’aquests animals -que tenen més història que els propis dinosauris- pot provocar una catàstrofe brutal en l’entorn, sobretot pel paper fonamental que juguen els taurons per la seva condició de depredadors: netegen el mar.

Popularity: 14% [?]

12 comentaris »

  gisela escrit @ 17 dUTC Febrer, 2008 a les 15:24

tendria ke star proibida la kaza de tiburones.

pobres tiburones

  laura escrit @ 23 dUTC Març, 2008 a les 11:21

no es maltrato animal.
maltrato animal seria lo ke les Acen a los perros y a otro tipo de animales , pero eso no es maltrato te lo digo por ke ai muxo de eso pero no a los animales como los tiburones.

  coral escrit @ 26 dUTC Març, 2008 a les 2:16

ESTO ES MUY INJUSTO CONTRA ESTOS POBRES TIBRONAS YO S QUE HABRA UNA CURA POR FAVOR NO LO SIGAN MATANDO

  karen escrit @ 27 dUTC Març, 2008 a les 19:29

me parece una decadencia
esta mascre tan terrible hacia estos
tiburones y lo mas terrible es que les quitan las aletas y los tiran al mar vivos y pues ya despues no pueden nadar y se ahogan me parece descarado los pescadores
por una simple sopa que ridicules
malditos pescadores………

att: karen……por favor evitemos esto
tambien son seres vivos

  deby escrit @ 30 dUTC Maig, 2008 a les 17:52

Eso es un burrada lo que se hace con esos pobrecitos tiburones.
Yo lo veo fatal lo que hacen con ellos.

  deby escrit @ 30 dUTC Maig, 2008 a les 17:54

contestarme a yujuquieropasarmeloengrande@hotmail.com y hablamos
y ponerlo en castellano q soy gaditana y no lo entiendo por favor.

  krystel desde Puerto Rico escrit @ 24 dUTC Juliol, 2008 a les 5:10

me gustaria que las personas que hacen eso sintieran lo mismo que sienten los tiburones cuando le cortan las aletas y luego los tiran al mar vivos. me gustaria que ellos sintieran eso. Desgraciados.

  krystel desde Puerto Rico escrit @ 24 dUTC Juliol, 2008 a les 5:12

me gustaria que las personas que hacen eso sintieran lo mismo que sienten los tiburones cuando le cortan las aletas y luego los tiran al mar vivos. me gustaria que ellos sintieran eso. Desgraciados maltratantes.

  tatiana escrit @ 5 dUTC Setembre, 2008 a les 20:06

quiciera qe los qe acen eso qe esten en lugar de los tibrones o de uno de sus hijos les gustari qe los agan eso sin hacerle nada

  faty escrit @ 2 dUTC Octubre, 2008 a les 15:52

para solucionar el problema hagan lo mismo con los pescadores los agarran a los pescadores le sacan la bola haber que hacen y luego las piernas para saber q significa el dolor de los tiburones sin aletas…………………

  cami escrit @ 12 dUTC Octubre, 2008 a les 1:03

ay que dolorr ________ …………….
lo comeria jaja jaja jaj jaja jaja jaja jaja

  daysi escrit @ 28 dUTC Abril, 2009 a les 22:53

ay que mal ese tal cami es un asco escribe puras tonterias yo are algo contra el asesinto de tiburones aunquesea lo ultimo que aGA

ME ESCUCHARON LO ULTIMO QUE AGA

MALDITOS A esepsion de agunos comentarios que si balieron la pena leer

El teu comentari